Wtorek, 11 marca 2025. Imieniny: Konstantego, Ludosława, Rozyny Wyślij kartkę >>>
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Proszę o pomoc
(1 wejść) 1 Gość
Witamy na forum. Powiedz nam i naszym użytkownikom co Cię interesuje, co lubisz i dlaczego jesteś użytkownikiem. Witamy nowych użytkowników i mamy nadzieję, że będziesz aktywny w tym miejscu!
W dół
TEMAT: Proszę o pomoc
margerita1976
Użyszkodnik
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 1
Witam wszystkich cieplutko mam prośbę potrzebuję pomocy.poznałam niewidomego chłopaka chcę się dowiedzieć jak najwięcej o osobach niewidomych .Jak im pomagać,jak wyjść na spacer,jak rozmawiać .po prostu interesuje mnie wszystko.Proszę o pomoc.każda wskazówka będzie dla mnie cenna....Może ktoś poda mi stronę poświeconą tylko tej tematyce.Proszę bardzo o pomoc to dla mnie jest bardzo wazne

Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
ziaj_ka
Użyszkodnik
graphgraph
O:Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 0
Witaj Margerita1976.
Rozmawiaj jak z każdą inną osobą. Nie przypominaj na każdym kroku o tym, że kolega nie widzi, nie wprawiaj go w zakłopotanie stwierdzeniem "szkoda że tego nie widzisz" itp.
Na spacery pewnie sam wychodzi. Przeszkody omija "wykrywając" je dotknięciem charakterystycznej, białej laski. Niewidomi mają wszystko świetnie "opracowane". Każdy krok niemal wyliczony. Jednak zawsze w razie "zachwiania" możesz a nawet powinnaś go asekurować lub ostrzegać o większej i dość nietypowej przeszkodzie.

Informacje o problemach niewidomych znajdziesz na stronach:
Polski Związek Niewidomych: www.pzn.org.pl/

i wszelkich stronach stowarzyszeń niewidomych, które jak wpiszesz w słynnej wyszukiwarce internetowej, same się znajdą.

Pozdrawiam!

Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
kasia
Admin
graph
O:Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 46
Witaj, myślę, że dotyk i jeszcze raz dotyk!!! Miałam okazję poznać niewidomego chłopaka, daaawno to już było i nigdy nie zapomnę jak powtarzał, że dotyk jest dla niego najważniejszy, poznawał wszystko przez dotyk i lubił to Nie mam na myśli cielesności, to pewnie też , ale świat generalnie... Pozdrawiam.

Zaloguj się
ziaj_ka
Użyszkodnik
graphgraph
O:Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 0
z dotykiem byłabym ostrożna, zwłaszcza na początku znajomości. Może być różnie odebrany...

Zaloguj się
margerita1976
Użyszkodnik
graphgraph
O:Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 1
Wielkie dzieki Naprawde....a jeśli chodzi o stronę ''pzn'' to nie stety niewiele informacji tam znalazłam..alemimo wszystko zawsze coś.Pozdrawiam cieplutko i raz jeszcze dziękuje...

Zaloguj się
margerita1976
Użyszkodnik
graphgraph
O:Proszę o pomoc 13 lat(a), 7 mies. temu Oklaski: 1
Kasienko dzieki wielkie naprawde mam pytanko,Jeśli by Ci to nie sprawiło kłopotu podam Ci mojego e-maila Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. to byś sie odezwała pisząc na moją poczte-bo skoro znałaś osobę niewidomą to moze mogłabyś mi doradzić co ijak ....ja naprawde troche sie boję,bardzo chcę rozwijac moją znajomość z Nim ale mam tyle strachu w sobie...

Zaloguj się
Do góry
Pobierz nagłówki ostatnich postów.