|
Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a), 7 mies. temu
|
Oklaski: 0
|
Witam wszystkich,
Mój tata od urodzenia nie ma ręki a teraz niedawno w wyniku choroby no i skutków ubocznych wynikających z niej amputowano mu nogę, a że ma sprawną tylko jedną rękę więc samodzielna jazda zwykłym wózkiem jest dla niego bardzo trudna, na obecna chwilę wydzwaniam do sklepów ze sprzętem i dopytuję o ceny i o możliwości. Wiem już, że w sytuacji taty najlepszy będzie wózek inwalidzki ale elektryczny. Teraz tata porusza się tylko po domu jako tako, na dłuższe wyjście ktoś musi z nim iść bo sam nie da rady po domu porusza się sam i robi wszytko, by być jak najbardziej i najdłużej samodzielnym. A ja cały czas szukam coś dla niego, mieszkamy w można powiedzieć lekko górzystym terenie i dlatego zwróciłem uwagę na wózek elektryczny Timix. Pomijając fakt, że posiada rewolucyjny system V-STAB, który automatycznie stabilizuje wózek przy jeździe na wprost jest wyposażony w napęd na przednie koła dzięki czemu wózek bardziej zwrotnym, dodatkowo duże przednie koła ułatwiają pokonywanie krawężników i innych przeszkód. Wszystkie koła wózka są resorowane, terenowy bieżnik, duży prześwit czyni ten wózek idealny do jazdy w nierównym terenie. Wydaje mi się że to dobry wybór chyba że ktoś może polecić coś innego, chętnie zobaczę inne propozycje.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a), 7 mies. temu
|
|
Wysoko mierzysz! Timix faktycznie jest super, w terenie to jeden z lepszych wózków, a spośród wszystkich z napędem na przednie koła (m.in. Jive, Optimus) jest dużo korzystniejszy cenowo. Z taką amortyzacja to Twój tato może jeździc po każdym terenie, nawet po twoim górzystym, jak piszesz. Ważne, żebyś wiedziała, do czego wózek będzie wykorzystywany, bo jeżeli tylko do jazdy w terenie, to faktycznie warto zainwestowac więcej i kupić taki niemal czołg, ale jeżeli do typowych jazd terenowych będzie używany sporadycznie, a wiekszośc dróg w Twojej okolicy to utwardzane lub asfaltowe, to lepiej kupić sprzęt optymalny do jazdy i po domu i w terenie. Gdyby były jakies problemy z dofinansowaniem z PFRONU (tfu, tfu), to zawsze możesz kupić taniej uzywany, mam do sprzedania wózek Tango, chodzi bardzo dobrze, choć ma już 6 lat, wymieniałem mu ostatnio akumulatory. Sprzedaję go, bo staram się w tym roku o skuter i już mi pozytywnie rozpatrzyli wniosek, a szkoda, żeby wózek stał, skoro dobrze działa. Jest niewielkich wymiarów i wszędzie się mieści, jest super zwrotny, ma mały promień skrętu, więc mawet w małyh pomieszczeniach porusza sie bez problemu. W terenie też się sprawdza, ma duże koła i amortyzacje, dodatkowo rozbudowany system regulacji, praktycznie wszystko można ustawic indywidualnie. W razie gdybys była zainteresowana, odezwij sie na priv.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a), 2 mies. temu
|
Oklaski: 1
|
W roku 2014 szykuje się nam rewolucja, jeśli chodzi o wózki inwalidzkie elektryczne, a mianowicie chodzi mi o fakt taki, że NFZ będzie też refundował zakup wózka elektrycznego. Wysokość refundacji może nie jest powalająca, bo 3 tys, ale zawsze to już jakieś pieniądze. Oczywiście, jeżeli uda się nam pozyskać jeszcze dofinansowanie z pcpr w wysokości 4,5 tys, to już można coś wybrać. Tu mają na stronie tabele z limitami www.ortcare.pl/pages/aktualnosci2.html Co ciekawe NFZ określa ten wózek jako wózek elektryczny specjalny. Na jakimś portalu wyczytałam, że określenie specjalny określa jego funkcje typu pionizacja lub wózek elektryczny. Jak widać w tabeli z limitami zamieszczonej w powyższym linku są też zmiany dotyczące poduszek i materacy przeciwodleżynowych. Taka refleksja mnie nachodzi, że NFZ zawsze na początku roku wprowadza jakieś zmiany i zwykle wynika z tego jakaś afera, która trwa do wiosny lub dalej - ciekawe jak będzie tym razem.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a), 2 mies. temu
|
|
mini45 napisał:
Co ciekawe NFZ określa ten wózek jako wózek elektryczny specjalny. Na jakimś portalu wyczytałam, że określenie specjalny określa jego funkcje typu pionizacja lub wózek elektryczny.
wózki elektryczne wskoczyły po prostu do kategorii "wozki specjalne" i to dla tej kategorii sa przewidziane najwieksze ulgi (btw. zwiekszyl sie też nieznacznie limit na zwykłe wozki, z 1500 zł na 1700 zł)
osobiscie ciesze sie z tych poduszek - teraz jest 500 zł ulgi, było tylko 100.. to duże ułatwienie
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a) temu
|
|
Holka, troszkę chyba źle zrozumiałaś lub zle napisałas lub po prostu błąd pomyłka w nazwie wózka nie chce nikogo dyskredytowac.
Według tego co ja wyczytałem to limity sa teraz takie:
wózek inwalidzki ręczny 600zł. czyli to jest wózek zwykły standardowy taki dla starszych ludzi.
natomiast wózek inwalidzki aktywny to jest wózek inwalidzki wykonany ze stopów lekkich z systemem szybkiego demontażu kół, składany, dla osób samodzielnie poruszających się na wózku - dla dorosłych 1 700 zł i jest raczej niezwykły  .
A wogóle nfz zmniejszył linit na wózek zwykły z 800zł. na 600zł. lecz czas pozostał bez zmian raz na 5 lat, wiecej tutaj:
www.ortcare.pl/pages/limity_kody_wyrobow_medycznych_2014.pdf
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Ostatnio zmieniany: 2014/02/17 19:46 Przez wujek15.
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 11 lat(a) temu
|
|
Widzę że jest tutaj parę osób znających siena rzeczy więc i ja sięprzyłącze ze swoim problemem bo rewolucja rewolucją co nie zmienia faktu ze bede sie musial niestety przesiaść się z wózka recznego na elektryczny, w wyniku ostatnio przebytej pobocznej choroby co niestety sie przyczyniło do remisji starej na ktora choruje juz od paru ładnych lat. I właścnie też chodzi mi po głowie Timix albo Jive F. sporo wiadomości znalazlem tutaj www.rehaform.pl/wozek-inwalidzki-elektryczny-quickie-jive.html , ktos sie zapyta dlaczego własnie te po prostu jestem jeszcze na tyle mlody ze chciałbym użyc tego zycia jakie mi pozostało. Niestety mieszkam na malej wsi na uboczu asfalt jest tylko na głownej dojazdowej, no niestey istnieja jeszcze takie rejony w naszej kochanej Polsce. Mały domek jednorodzinny duży ogrod po ktorym jak i po okolicy moglbym sobie jeżdzić a nie tylko siedziec zamknietym w tych czterech scianach. Ale sie gubie w tych nowych dofinansowaniach i nie wiem czy bedzie mnie stac, moze ktos mi pomoze cos odpowiedniego wybrac a moze moj wybór jest dobry.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 10 lat(a), 8 mies. temu
|
|
Bardzo tanie wózki kupisz w Warszawie na Bobrowieckiej 9. Elektryczne można kupić nawet za połowę ceny proponowanej w innych sklepach (mają tam zarówno wózki używane jak i nowe). Nie wiem z czego to wynika, ale warto tam wybrać się nawet jeśli jest ktoś z pozna stolicy. Krzysiu, na twoim miejscu wybrałbym Timixa.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 10 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Droga Justynko15, ja również szukam odpowiedniego wózka dla taty, który jest częściowo sparaliżowany i nie jest w stanie poruszać się w zwyczajnym wózku. Przeglądam różne wózki elektryczne na stronach internetowych i szukam w miarę najtańszego modelu...
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Ostatnio zmieniany: 2014/10/03 15:19 Przez marylka55.
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 10 lat(a), 4 mies. temu
|
Oklaski: 4
|
W sumie jaki wózek wybrać to ważna sprawa, ale chcę z tego miejsca wszystkich ostrzec przed firmą ortcare tam lepiej nie kupujcie. Zapytajcie o ta firmę a zapewne poznacie ich działania. Inne firmy w tym wspólnym rynsztoku tak wielokrotnie reklamowane i suto okraszane w każdym wpisie linkiem do strony to rehaform oraz rehab-lublin i inter-med ten ostatni już zamknięty z powodów chyba znanych i oczywistych a dwie pozostałe są w stanie rychłego końca.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 10 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
Witamy,
zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą wózków elektrycznych, być może znajdziecie Państwo spełniający Wasze oczekiwania. Jedna z najnowszych propozycji to wózek DE LUXE LIFT, który oprócz pełnej elektryki został wyposażony również w windę. W razie zainteresowania naszymi produktami zapraszamy do kontaktu z przedstawicielami naszej firmy. Realizujemy zamówienia w ramach Programu Aktywny Samorząd.
Pozdrawiamy,
zespół mdh
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 10 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
O, nareszcie porządna firma na tym forum! Trochę w tym siedzę i w porównaniu z innymi producentami ten ..nie ma porównania  dlatego ich polecam, a wielu moich znajomych potwierdza wysoką jakość! Państwo z mdh - szacunek!
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 9 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Też poszukuję wózka dla kogoś z rodziny i zastanawiam się najbardziej nad tym www.mdh.pl/product,product,90.html Ktoś może polecić/odradzić?
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 9 lat(a), 5 mies. temu
|
Oklaski: 4
|
To zależy do czego potrzebny jest ten wózek elektryczny. Do jazdy w domu czy w terenie czy z funkcjami pionizacji czy jak yen wspomniany z windą. Jeżeli z windą te ten www.life-plus.pl/produkt/wozki-i-skutery...ektrycznym-lift.html ma maksymalne obciążenie: 130 kg to jak na windę chyba sporo.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 8 lat(a), 10 mies. temu
|
|
Sprawdź ofertę sklepu pod adresem www.sklepmedyczny24.eu Obejmuje różne modele wózków inwalidzkich ręcznych , elektrycznych, dla dorosłych i dzieci. Niektóre z nich objęte są refundacją NFZ , z której bez problemu możesz skorzystać nawet robiąc zakupy drogą online.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
wenka
Użyszkodnik
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 8 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Polecam sprawdzić ofertę Viteacare - mają wózki i sprzęt do rehabilitacji bardzo dobrej jakości.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Zenek
Użyszkodnik
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 8 lat(a), 4 mies. temu
|
|
Witam. Temat poruszyłem w poście "ceny sprzętu rehabilitacyjnego" Ale ponawiam. Interesują mnie wózki inwalidzkie, bo wizualnie inwalida tym się różni od reszty. A przy skuterze to już różnicy nie widać bo jeździ tym nawet młodzież. Zgadzam się z przedmówcami co do odpowiednich kryteriów wyboru i postawienia określonych warunków, które musi spełnić wózek. Ale któreś warunki muszą być priorytetowe, a ponieważ nie da się pogodzić wszystkich coś trzeba odpuścić. Ja postawiłem 2 warunki. 1). Skuter musi się zmieścić w bagażniku w moim małym samochodzie. 2) Musi być na tyle lekki i prosty żebym sam mógł go tam wpakować. Co mi po bajerach jak wózek by stał w domu. Takie warunki wymuszają następne. Skuter raczej powinien być 3 kołowy bo 3 koła przeważnie są lżejsze niż 4; koła powinny być małe bo duże się nie zmieszczą; powinien łatwo się rozbierać na niezbyt ciężkie części; akumulator nie powinien ważyć więcej niż 12 kg, a więc ok. 31Ah (a zasięg jaki wyjdzie). No i kupiłem taki jak chciałem. Do tego z rozpędu wykonano mi wg mojego pomysłu wciągarkę elektryczną do bagażnika. Całość inwestycji (wózek + wciągarka) wyniosła 1.000,00 zł (słownie jeden tysiąc). Co szok cenowy? Zastanawiam się czy nie uruchomić produkcji. Przy zakupie refundowanym koszt wyniósłby ok 30.000,00 zł w sklepie posiadającym umowę z NFZ, z czego przy refundacji 7500,00 zł zapłacił bym 22.500,00 zł. Przeprowadziłem test na mokrej leśnej drodze. Małe koła od razu zakopały się w piachu, ale po wyprowadzeniu na nieco twardszy teren wszystko było OK. Trawa i małe gałęzie nie przeszkadzały.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 8 lat(a), 4 mies. temu
|
|
Najlepszy wózek elektryczny to moim skromnym zdaniem w tym momencie Ottobock c1000 bocciasport.com
Zasięg 35km prędkość do 15km/h i do tego niesamowita jakość wykonania. Niemiecka precyzja świetna inżynieria materiałowa
Wszystkie wózki produkowanie są w 100% ręcznie w Niemczech. Naprawde warto polecam
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Ostatnio zmieniany: 2016/11/12 22:10 Przez Tomasz39.
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 8 lat(a), 2 mies. temu
|
|
Cześć, wydaje mi się, że w takim przypadku wózek elektryczny jest dobrym wyjściem. Zwróć uwagę, że są wózki elektryczne i skutery, które ułatwiają poruszanie się poza domem, a wydaje mi się, że nie można ograniczać się tylko do siedzenia w domu bez względu na stan kondycji. Fajnie, że szukasz i myślisz co zrobić. Ja mogę polecić stronkę https://przelambariery.pl/pol_m_Pomoce-ulatwiajace-poruszanie-sie_Wozki-elektryczne-i-skutery-208.ht mają duży wybór. 
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Laura
Użyszkodnik
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 7 lat(a), 9 mies. temu
|
|
Hej. Jeżeli chodzi o elektryczne wózki inwalidzkie to proszę sprawdź www.skuteryelektryczne24.com/ , wydaje mi się, że oferta jest całkiem sprzyjająca 
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 7 lat(a), 9 mies. temu
|
|
Podczas doboru właściwego wózka asystować musi specjalista (rehabilitant, ortopeda, neurolog lub reumatolog). Dokonuje się tego na podstawie uwzględnienia najważniejszych cech konstrukcyjnych wózka (ustawienia siedziska oraz oparcia, sposobu zasilania, ułożenia poręczy i podnóżka, rozmiaru i ustawienia kół (odpowiednio dobrane, umożliwiają zapewnienie równowagi i pewnego oparcia) oraz ich ogumienia, długości i szerokości oraz innych). Po tym, jak będzie Pan wiedział czego potrzebuje, może zobaczyć w sklepie: www.romar-lubuskie.pl/pl/c/Wozki-inwalidzkie-manualne/21, mają tam szeroką ofertę. 
|
|
|
Zaloguj się
|
|
Ostatnio zmieniany: 2017/05/29 09:57 Przez Beata.kow.
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 7 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Funkcjonalne oraz wytrzymałe wózki inwalidzke kojarzą mi się tylko z firmą Stafi. Bateria wytrzymuje do 10h przy normalnym użytkowaniu, ale do tego są zrywne i bezpieczne opatrzone technologicznymi rozwiązaniami,
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 7 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Poszukuję sklepu stacjonarnego lub internetowego, w którym kupię dobrej jakości skuter inwalidzki z przeznaczeniem dla osoby starszej. Babcia ma coraz większe problemy z poruszaniem kończynami dolnymi, dlatego stwierdziliśmy, że to będzie dla niej najlepsze rozwiązanie. Ktoś słyszał? Kupował?
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 7 lat(a), 3 mies. temu
|
|
Zobacz w sklepie https://www.bocciasport.com/. Jest tam wiele produktów dla niepełnosprawnych. Także wiele wózków znanych i cenionych marek.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 6 lat(a), 8 mies. temu
|
|
Sprawdź sklep pomocedlaseniora.pl gdzie znajdziesz oprócz wózków także np. wózki toaletowe i prysznicowe czy materace przeciwodlezynowe.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
lenka
Użyszkodnik
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 6 lat(a) temu
|
|
Witam forumowicze.
Ja również poszukuję wózka, niestety w wersji dla dzieci. Zależy mi na tym, aby skuter inwalidzki był idealnie dopasowany do potrzeb mojej córeczki. Wasze propozycje są świetne, ale chyba za duże. Znacie modele dla dzieci?
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
O: Jaki wózek inwalidzki elektryczny 3 mies., 1 Tydzień temu
|
|
Wózki elektryczne różnią się ceną w zależności od funkcji i parametrów. Modele podstawowe kosztują od około 8 000 zł, podczas gdy bardziej zaawansowane mogą przekraczać 20 000 zł. Pamiętaj, że w Polsce istnieją możliwości dofinansowania zakupu wózka przez NFZ czy PFRON.
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|