Środa, 26 lipca 2017. Imieniny: Anny, Mirosławy, Joachima Wyślij kartkę >>>
PDF Drukuj Email
Dodany przez Redakcja | czwartek, 08 grudnia 2011 13:01 | Poprawiony: środa, 14 grudnia 2011 12:33
Tuż pod moim nosem - oficjalna informacja prasowa
Informacja prasowa

Ważna, potrzebna, nietypowa...

?Tuż pod moim nosem? - książka zawierająca 12 psychoedukacyjnych bajek dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym już 14 grudnia pojawi się w sprzedaży. Ten wyjątkowy projekt, powstający w ramach działalności Fundacji Oswoić Los, po prawie rocznym przygotowaniu, został właśnie zakończony i przekazany do finalnej produkcji.

?...to nietypowa na naszym rynku wydawniczym, ale jakże ważna i potrzebna, książka. Czworo autorów: psycholożki Anna Szul i Magdalena Pełczyńska-Lots, rzeźbiarka, Anna Freifrau von Linden oraz dziennikarz i grafik, Rafał Wieliczko, problemy związane z niepełnosprawnością przeniosło w bliski dzieciom świat magicznych krain, do pokrytych złotem pałaców, na sawanny pełne dzikich zwierząt oraz na wypełnione gwarem i śmiechem podwórka. W tych tęczowych krainach nie wszystko jest jednak kolorowe i beztroskie ? choć jest dużo ciepła, miłości i radości, są też pojedyncze łzy kapiące po policzku, chwile samotności, odrzucenie, brak zrozumienia dla inności...?  - tak o książce pisze w swojej przedpremierowej recenzji pani Anna Curyło.

Książka ma na celu przybliżenie dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym różnych form niepełnosprawności rówieśniczej. Każda z bajek porusza inny temat ?inności?: zespół Downa, karłowatość, autyzm, otyłość, utratę słuchu i wzroku, mózgowe porażenie dziecięce, zespół Aspergera, jąkanie, rozszczep kręgosłupa, utratę kończyny. Wyjątkowym uzupełnieniem jest  płyta audio cd, na której dziesięć bajek czytają znane i lubiane postaci polskiego showbiznesu. Każda z tych osób z własnej woli i dobrego serca dołączyła do projektu, rezygnując z honorarium. Bajki czytane są przez: Olka Klepacza, Marcina Prokopa, Muńka Staszczyka, Szymona Majewskiego, Olgę Bończyk, Majkę Jeżowską, Natalię Kukulską, Magdę Mołek oraz Kabaret Ani Mru Mru. Projekt zaszczyciła również swoim udziałem Pierwsza Dama Rzeczypospolitej, Pani Anna Komorowska. Dodatkowo, na płycie usłyszeć można Ewę Dados z Radia Lublin, a także Julkę Łukasiewicz ? bohaterkę jednej z bajek. Udźwiękowienie i oprawa muzyczna jest dziełem lubelskiego kompozytora i sound designera, Piotra Bańki, a każdą z bajek zapowiada swoim charakterystycznym głosem Tomasz Knapik.

?Ciekawa to lekcja akceptacji nie tylko dla najmłodszych, ale także dla nas, dorosłych. I tylko jedna myśl się tu pojawia ? może warto którąś z tych bajek umieścić w podręcznikach szkolnych w podstawie programowej? To byłby pierwszy punkt wyjścia do zmian w systemie szkolnictwa, gdzie słowo ?integracja? często istnieje jedynie na urzędowym papierze.? - tak wrażenia z obcowania z gotową książką i płytą podsumowuje pierwsza recenzentka. To zaś oznacza, że projekt spełnia sobie zamierzania, albowiem ? jak mówi pani Katarzyna Łukasiewicz, prezes Fundacji Oswoić Los: ?Naszym celem jest, aby lektura tej książki i rozmowa z dziećmi na temat jej treści, pomogła przekonać najmłodszych do akceptacji faktu, że nie wszyscy jesteśmy tacy sami, a każdy na swój sposób wyjątkowy. Mamy nadzieję, że ta pionierska książka będzie milowym krokiem do zastąpienia słowa ?tolerancja? słowem ?akceptacja. To właśnie te dyskusje, te rozmowy, będące naturalnym skutkiem wysłuchania i przeczytania bajek, stanowić będą podstawę do nowatorskiego jeszcze w naszym kraju procesu inkluzji. Nie tolerancji, lecz właśnie akceptacji. Nie obecności, lecz współistnienia osób niepełnosprawnych w społeczeństwie.?

Projekt patronatem honorowym objęli Minister Edukacji oraz Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman. Fundacji partnerują w tym przedsięwzięciu: portal Damy Radę, Artystyczne Przedszkole Olka Klepacza i Agencja Marketingu Społecznego Telescope. Patronat medialny zapewniają: Polskie Radio Lublin, Telewizja Polska Oddział Lublin oraz portal internetowy Luksusowe Miasta.

Zamówienia przedpremierowe na książkę w cenie 29,90 PLN dostępne pod adresem: www.sklep.damy-rade.org
Całkowity dochód ze sprzedaży książki zostanie przeznaczony na działalność statutową fundacji Oswoić Los.